Rood

Dolcetto

Barbera

Nebbiolo

Dolcetto is een blauw druivenras dat ontstond in de Langheheuvels, meer bepaald in Dogliani, net ten zuiden van het Barologebied. Wijnen van Dolcetto zijn bijna altijd diep van kleur, medium intens qua boeket, met duidelijk donkere fruittoetsen (blauwe bessen).

 

Het is een gemakkelijk druif omdat ze tot een viertal weken voor de Barbera- en Nebbiolodruif rijpt.

De naam Dolcetto (vrij vertaald ‘kleine zoete’) verwijst naar het tamelijk laag aciditeitsgehalte van de wijnen, en dus niet naar het zoete dat de wijnen zouden hebben, wel integendeel.

 

De smaak is altijd vrij zacht, met weinig zuren en vooral fruitig zonder uitdrogende tannines. De beste, meest geconcentreerde exemplaren kunnen gerust een jaartje of drie verouderen, maar slechts weinig wijnen verbeteren echt met veroudering.

 

Dolcetto is een lichte rode wijn dat je bij zowel (geroosterd) wit als licht rood vlees kan serveren. Probeer het in de zomer lichtjes gekoeld en laat je hierbij aangenaam verrassen.

 

 

Een werelddruif die zich gemakkelijk aanpast aan de manier/stijl van de wijnmaker. Bijzonder toegankelijk en zeer modieus.

 

Een druifsoort die op diverse bodems gedijt wat maakt dat je je best door een kenner laat bijstaan bij aankoop van deze wijnen (voor u hebben we deze selectie al op de website gemaakt).

 

Donkerrood tot dieprood met soms paarse schittering in het glas. Geur van donker rijp fruit zoals kersen, bramen en pruimen. Met een licht bitter aroma van kersen en lage tannines. Door de aanwezigheid van de hoge aciditeit een ideale maaltijdwijn die bij zeer diverse maaltijden gaat.

 

Verschillende stijlen zijn te proeven. Jonge exemplaren die fruitgedreven zijn en daardoor erg zacht, soep en vlot drinkbaar zijn. Daarnaast heb je de wijnen die een houtlagering gekregen hebben en door hun structuur en complexiteit grootse wijnen kunnen opleveren.

Er is een onderscheid gemaakt tussen twee regio’s; de Barbera’s van Alba en Asti (elk met hun eigen specifieke kenmerken).

Nebbiolo, een edele klassieke druif met een bijzonder eigenzinnig karakter. Kortom, een zeer complexe maar ook bijzonder veelzijdige druif. Een wijn met bijzonder rijpingspotentieel door de zuren en tannines.

 

In het glas granaatrood dat zelfs naar oranje (door veroudering) kan overgaan. Tonen van rood fruit, florale tonen van viooltjes, rozen en geraniums en door veroudering aroma’s van tabak, paddenstoel en teer. Daarnaast kan de op hout opgevoede Nebbiolo een extra dimensie krijgen. De smaak ligt idealiter in het verlengde van de aroma’s met een krachtige toets van tannine erbij.

 

Op diverse manieren terug te vinden in de vorm van een Nebbiolo maar ook onder de gerenommeerde appellaties Roero DOCG, Barbaresco DOCG en Barolo DOCG.

 

Eén druif, maar telkens op een ander manier in het glas gebracht. Aan u om deze diverse smaken/stijlen te ontdekken.

 

POSTO DiVINO, Italy - Belgium

Copyright @ POSTO DiVINO

All rights reserved.